Uitgebreide PMD-ophaling op de lange baan geschoven
Fost Plus communiceerde vandaag dat ze het P+MD-testprogramma – in aanloop naar een meer uitgebreide PMD-inzameling – met een vol jaar wil verlengen. Maar is dat wel zo verstandig?
België komt 17% tekort
België legt uitstekende cijfers voor op vlak van afval recycleren en sorteren. De algemene recyclagegraad voor huishoudelijk afval in ons land bedraagt 60% (in Vlaanderen zelfs meer dan 72%) en voor bedrijfsafval 80%. Als het specifiek om huishoudelijke plastic verpakkingen gaat, komen we op minstens 38%. Dat laatste is een goed resultaat, zeker internationaal gezien, maar Europa wil dat we op termijn minstens 55% halen. Met andere woorden, we zullen nog een tandje moeten bijsteken. Hoog tijd dus om werk te maken van zo’n uitgebreide PMD-inzameling.
Drie scenario’s getest
Het afgelopen jaar werden in zes Belgische gemeentes drie verschillende scenario’s getest. In het eerste scenario mogen alle plastic-varianten in één paarse zak, die de gekende blauwe zak zou vervangen. Voor het tweede scenario moet de burger twee zakken gebruiken, waarbij één zak dient voor de folies en plastic zakjes en de tweede voor het overige P+MD-afval. Het derde scenario is gelijkaardig aan het eerste, maar dan zonder plastic folies en zakjes.
Positieve resultaten
De tests leverden positieve resultaten op, en dat op verschillende vlakken. De burgers zijn tevreden over het opzet, de kwaliteit van de inzameling is goed en ook het inzamelvolume is aanvaardbaar.
Geen reden tot uitstel
In dat opzicht is het jammer dat Fost Plus besloten heeft om het P+MD testprogramma nog eens met een vol jaar te verlengen. Volgens Fost Plus zijn er nog onvoldoende gegevens beschikbaar om de reële impact van de recyclagekwaliteit te evalueren. “Een mager excuus om de invoering van P+MD op de lange baan te schuiven,” aldus Werner Annaert, algemeen directeur van Go4Circle vzw, de bedrijfsfederatie van de circulaire economie. “We vinden het geen goed idee om enkel om die reden de uitbouw van de circulaire economie in ons land af te remmen. Dan lijkt het ons verstandiger om met z’n allen – Fost Plus inbegrepen – de krachten te bundelen om tijdig aan de Europese recyclagerichtlijn te voldoen. En dan graag op een manier die praktisch en helder is voor de burger en die in heel het land uniform is. Dus met één P+MD-zak waar alle soorten plastics in kunnen, met inbegrip van folies en zakjes, alsook plastics die niet afkomstig zijn van verpakkingen, zoals klein speelgoed en dergelijke.”
“Wel zijn we het eens met Fost Plus dat de regering de knoop rond het statiegeld op plastic flesjes en blikjes definitief moet doorhakken. Het is weinig realistisch om structurele investeringen te vragen aan de bedrijven die instaan voor het sorteren van P+MD-afval, om daarna hun materialenstroom drastisch terug te schroeven. Als er nu wordt gekozen voor een bepaald systeem dan moet de recyclage-industrie er zeker van kunnen zijn dat dit systeem de komende jaren niet meer zal worden gewijzigd.”